1bannermhc2.jpg 2 (1 van 2).jpg 2headerD11.jpg 2headerD4.jpg 2_header_mhc_jo16_1__strafcorner_2114x560.jpg.jpg header.jpg headerdames3.jpg headerdames4.jpg Header_MHC_jeugd_startwedstrijd.jpg Header_MHC_JO16_1_Klaar_Voor_Wedstrijd_2114x560.jpg Header_MHC_JO16_1_Uitlopen_Strafcorner_2114x560.jpg
Arbitrage Oktober
3

Spelregels O12 (9- en 11-tallen)

Nieuws afbeelding



Spelregels O12 (9- en 11-tallen)


Het is een van de opvallendste veranderingen in het nieuwe seizoen. In de Onder 12-jeugd (O12) wordt bij MHC vanaf dit hockeyjaar ook met negentallen gespeeld. Bij MHC hebben we bij O12 nu drie 9-tallen (MO12-3,MO12-4 en MO12-5) en vier 11-tallen. Wij zetten de belangrijkste spelregelvragen over deze nieuwe hockeyvorm nog even op een rijtje.

Een O12 11-tal tegen een 9-tal, wat gebeurt er dan?
Dan past het team dat normaal gesproken met elf speelt, zich aan. En sta je dus met negen spelers.

Zijn de spelregels anders bij een negental ten opzichte van elftalhockey?
Nee, feitelijk niet. Ook bij een wedstrijd in de negen-tegen-negen mag de wedstrijdselectie bestaan uit zestien spelers. Verder wordt er gespeeld met dezelfde regels, alleen zijn de afmetingen van het veld wel anders. Negen-tegen-negen wordt gespeeld op driekwart van het veld. De goal staat aan één kant op de 23-meterlijn en de cirkel wordt uitgezet met flaps of fieldmakers. De middenlijn wordt met pylonen aan de zijlijn aangegeven. Ook voor de middenstip kan een marker worden gebruikt.

Hoeveel materialen heb je dan nodig?
Voor het uitzetten van de cirkellijn gebruik je (per kant) minimaal negen fieldmarkers (flaps). Verder is het prettig om zes pylonen uit te zetten: twee voor de middenlijn, twee voor de hoeken van het veld aan de kant van de 23 meterlijn en twee voor het aangeven van de strafcorner op circa tien meter (9,14 m) van het doel.’ 

Hoe zet je die cirkel uit?
De cirkel is het makkelijkst uit te zetten met twee personen. Als je een touwtje hebt met een lengte van 14,63 meter gaat één persoon in het midden van de goal van de uit te zetten cirkel staan en houdt hij of zij een uiteinde van het touwtje vast. De tweede persoon loopt met het andere uiteinde naar de kop van de cirkel tot het touwtje strak gespannen is en legt daar een flapje neer, vervolgens loopt deze persoon in een boog (met strak gespannen touwtje) naar de achterlijn terwijl hij/zij nog vier flapjes neerlegt. Doe dit ook aan de andere zijde. Geen touwtje, 15 grote stappen is +/- 14,63m.

Wie zet dit veld klaar?
Die verantwoordelijkheid ligt, net als bij de velden voor de jongste jeugd, bij de thuisspelende vereniging. Voor de duidelijkheid: dus ook de ontvangende clubs die zelf niet met een negental spelen.

Vragen?
Stuur deze naar [email protected]